MOTORRAD - EUROPAS STÖRSTA MOTORCYKELTIDNING NU I SVERIGE
  ANNONSÖRER 
Klicka på bild för större
Trafiksäkerhet | Publicerad: 14 Mar | Johan Ahlberg

Snart SMS-förbud vid bilkörning i Sverige?

För lite mer än två år sedan ville en majoritet av ledamöterna i riksdagens trafikutskott förbjuda förare att sms:a under bilkörning. Nu är det dags igen. Frågan nu är hur många år till det kommer att dröja innan det verkligen händer något i praktiken. Regeringen är inte positiv till förbudet.

Det behövs lagstiftning som förbjuder användning av mobiler och annan kommunikationsteknik som tar betydande uppmärksamhet från bilkörningen och därmed hotar trafiksäkerheten. Det menar trafikutskottet och föreslår ett tillkännagivande till regeringen. Regeringspartierna reserverar sig.

Ställningstagandet gjordes med anledning av motioner från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Utskottet konstaterar att Sverige i dag är det enda EU-landet som saknar lagstiftning om krav på handsfree eller motsvarande utrustning vid mobilanvändning i samband med bilkörning.

Utskottet menar att det är mycket olämpligt med vissa former av kommunikation i samband med bilkörning. Hit hör aktiviteter som kräver hög koncentration och innebär kraftigt försämrad uppmärksamhet i trafiken. Det kan gälla att skicka eller läsa sms eller att bläddra i mobilens telefonbok. Sådant beteende måste motverkas, bedömer utskottet och menar att det är rimligt att införa lagstiftning som förbjuder det.Artiklar & Recensioner
Rachid Rachid

''Racereporterns SM-drömmar'' Äntligen är det ...

Motorrad anställer n

Motorrad tar nästa steg i utvecklingen mot en ...

Nürburgring förarkur

Den klassiska racerbanan Nürburgring med sina ...

Sporthoj.com åter ti

Från och med idag så är sporthoj.com tillbaka ...

Beställ Stora Motorc

Beställ 2016 års utgåva av Sveriges riktigt t ...

Nya R1 - helt galet

Helt galet bra – det är vårt spontana intryck ...

Video: Full fart hos

På årets mc-mässa kördes slutspurten i årets ...

Motorrad digitalt!

Du kan läsa Motorrad också på iPad och andra ...

NewsFeed på Facebook

För de många hängivna Facebook-användarna har ...