MOTORRAD - EUROPAS STÖRSTA MOTORCYKELTIDNING NU I SVERIGE
  ANNONSÖRER 
Klicka på bild för större
Trafiksäkerhet | Publicerad: 18 Dec | Johan Ahlberg

Örebroarna kör med sämst syn – västernorrlänningar med bäst

I en omfattande undersökning av Sveriges bilister rankas Örebro läns trafikanter som de med sämst syn medan västernorrlänningar ser bäst i trafiken. Det visar den årliga "Synbesiktningen" som testar svenska bilisters syn. I år testades över 3 100 bilförare på 60 platser runtom i landet och resultatet visar att 55 procent behöver en synkorrigering – den högsta nivån på tre år.

För tredje året i rad presenterar Synoptik tillsammans med Bilprovningen den stora Synbesiktningen – där synen på tusentals bilförares testats med en syndator i samband med besiktning av bilen. När resultatet nu är bearbetat visar det sig att mer än varannan bilförare har problem med synen som inte har åtgärdats. Resultatet är en ökning med 7 procentenheter jämfört med tidigare års nivåer.

– Vi ser med oro på den negativa utvecklingen. Många bilister är en trafikfara då de väntar för länge med att göra en synundersökning. Det är vanligt att synen försämras gradvis utan att man märker det. Därför rekommenderar vi att man testar synen vartannat år, säger Roland Olsson, vd på Synoptik.

 

Många överskattar sin syn i trafiken

Många ser sämre än vad de själva upplever. Trots att 55 procent behöver en synkorrigering, angav var tredje person av dessa att de såg bra utan hjälpmedel. På frågan om hur ofta de testar sin syn så svarade hela 44 procent att de kontrollerar synen vart femte år eller mer sällan. Inte heller de som anser sig ha för dålig syn har tagit tag i situationen direkt.

– Det är vår förhoppning att Synbesiktningen leder till att fler bilister tar ansvar för sin och andras säkerhet i trafiken inte bara genom att besikta bilen utan även genom att regelbundet kontrollera sin syn, säger Benny Örnerfors, vd, Bilprovningen.

 

Stora skillnader runtom i landet

Kartläggningen visar också på stora skillnader mellan länen. I Örebro behöver hela 68 procent av respondenterna en synkorrigering medan endast 40 procent i Västernorrland gör detsamma. Vid en jämförelse placeras de olika länen enligt följande rankning.

1. Västernorrland 40 %

2. Östergötland 47 %

3. Södermanland 48 %

4. Västra Götaland 51 %

5. Västmanland 52 %

1. Örebro 68 %

2. Gävleborg 66,5 %

3. Dalarna 66,4 %

4. Uppsala 66,2 %

5. Jönköping 61 %

 

Fakta om undersökningen

Den 22 november genomfördes syntester genom autorefraktion, dvs uppmätning av synen av en syndator, samt enkätundersökningar på 60 av Bilprovningens stationer runtom i landet. Totalt undersöktes den faktiska synen hos 3 127 bilister.Artiklar & Recensioner
Rachid Rachid

''Racereporterns SM-drömmar'' Äntligen är det ...

Motorrad anställer n

Motorrad tar nästa steg i utvecklingen mot en ...

Nürburgring förarkur

Den klassiska racerbanan Nürburgring med sina ...

Sporthoj.com åter ti

Från och med idag så är sporthoj.com tillbaka ...

Beställ Stora Motorc

Beställ 2016 års utgåva av Sveriges riktigt t ...

Nya R1 - helt galet

Helt galet bra – det är vårt spontana intryck ...

Video: Full fart hos

På årets mc-mässa kördes slutspurten i årets ...

Motorrad digitalt!

Du kan läsa Motorrad också på iPad och andra ...

NewsFeed på Facebook

För de många hängivna Facebook-användarna har ...